Gamingskärm bäst-i-test

ASUS VG27AQ1A

  • 27-tums WQHD (2560 x 1440)
  • Ultrasnabb 170* Hz-uppdateringshastighet
  • Tar bort ghosting och tearing
  • Shadow Boost förbättrar bilddetaljer i mörka områden
  • Adaptiv synkroniseringsteknik med NVIDIA
  • G-SYNC-kompatibel
  • Utomordentligt bra omdömen

Samsung Odyssey G5

  • 2 års garanti
  • Uppdateringsfrekvens på 144 Hz
  • Upplösning på 2560 x 1440
  • 16,7 miljoner färger
  • AMD FreeSync Premium
  • QHD Videoformat
  • Enorm kvalitet för pengarna

Asus TUF VG27AQ

  • 3 års garanti
  • 27-tums WQHD (2560×1440)
  • Uppdateringsfrekvens på 165*Hz
  • Designad för professionella spelare
  • Eliminerar ghosting och tearing
  • Certifierad som G-SYNC Compatible
  • Utmärkta recensioner
Innehåll [ visa ]

Gamingskärm

Letar du efter en gamingskärm har du hittat rätt. Oavsett om du vill ha en billig 24 tum 144Hz skärm eller värsting på 240Hz har vi vad du behöver. Dock är utbudet mättat vilket försvårar de flesta konsumenternas val; de har helt enkelt för många valmöjligheter med oklara specifikationer. Därför har vi, baserat på recensioner och egna tester har vi sammanställt en bäst-i-test lista så du enkelt kan göra ditt val. På så sätt slipper du själv göra efterforskningar om varenda skärm, utan kan istället förlita dig på topplistan ovan. Dessutom har vi författat en köpguide så du vet vad du ska hålla utkik efter. Börja således med att bli expert på allt om gamingskärmar genom att läsa guiden nedan, för att därefter göra ett så välinformerat val som möjligt.

Så väljer du gamingskärm

När du ska köpa en gamingskärm finns det några viktiga saker du ska lägga extra vikt vid. Till exempel ska du titta på antalet tum, uppdateringsfrekvens och upplösning. Förutom nämnda faktorer har vi nedan sammanfattat vad du ska tänka på för att välja den bästa gamingskärmen för dig.

  1. Uppdateringsfrekvens
    I korthet innebär uppdateringsfrekvens hur ofta bildskärmen uppdateras. Till exempel betyder 75 Hz att skärmen uppdateras 75 ggr/sekund. Desto rappare datorspel du spelar, desto högre uppdateringsfrekvens krävs för verklighetstrogen återgivning. Således ska du välja en gamingskärm som minst har 144 Hz.
  2. Storlek
    Storleken på skärmen, d.v.s. antalet tum, ska väljas utifrån din individuella smak. Med andra ord så passar olika storlekar olika spelare bäst. Dock finns det en tumregel som säger att du ska välja en gamingskärm med minst 24 tum för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Utöver det är upp till dig, men tänk på hur stort bordet är där skärmen ska stå så du inte köper en för stor.
  3. Bildskärmspanel
    Det finns tre stycken tekniker som används för att konstruera en bildskärmspanel. Dessa är följande:

    1. IPS
      De skärmar som är speciellt anpassade för bild- och videoredigering använder sig av IPS-paneler. Orsaken är att du får en gedigen färgåtergivning i kombination med intressanta betraktningsvinklar. Skillnaden mellan att spela och ägna sig åt videoredigering är primärt snabbheten. Därför är gamingskärmar i regel försedda med antingen IPS eller TN.
    2. TN
      Uppföljaren till CRT-skärmar kallas TN och är en extremt snabb bildskärmspanel med excellent responstid. Vanligtvis väljer de flesta konsumenter mellan 144Hz och 240Hz där den sista är snabbast. Lämpar sig utmärkt för FPS-spel som t.ex. Counter Strike.
    3. VA
      Ser du en gamingskärm med VA ska du vara extra vaksam. Anledningen är att VA primärt är tillverkade för att användas i all-aroundskärmar. Därmed ska du inte välja VA.
  4. Upplösning
    Den mest klassiska faktorn när det handlar om gamingskärmar är upplösningen. I takt med att åren går ökar upplösningen successivt. Orsaken är att spelens grafik blir mer raffinerad vilket kräver en bättre skärm. Därmed ska du tänka på vilka spel du spelar oftast och titta på vilken upplösning de kräver, för att därefter välja rätt upplösning. Antingen väljer du Full HD (1920 x 1080) som idag är standard, eller WQHD (2560 x 1440) som är snäppet vassare. Vill du däremot ha en värstingskärm ska du köpa Ultra Wide (3440 x 1440) då det nästan är som en bioupplevelse framför datorn. Dock innebär bättre upplösning att du måste betala mer.
  5. Responstid
    Ju bättre gamingskärmen är desto snabbare responstid har den. Kort sagt innebär responstiden hur lång tid det tar för grafikkortet att återge bilden. Därför uppstår det s.k. “ghosting” – fenomenet där pixlarna släpar – som gör att du får en grumlig bild. Skalan för att bedöma responstiden är mellan 0-5 och ju lägre responstid desto bättre. Sålunda ska du inte nöja dig med en skärm vars responstid är 4 eller 5 då det helt enkelt är för långsamt för snabba FPS-spel.
  6. PPI
    PPI betyder med ett annat kort pixeltäthet, d.v.s. avståndet mellan individuella pixlar. Trots att det är ett förhållandevis okänt begrepp för de flesta, är det likväl så viktigt. Orsaken är att PPI påvisar upplösningen på ett mer detaljerat sätt. Standardvärdet är 92, allt under detta är inte tillräckligt bra. Till exempel finns det TV-skärmar med endast 50 PPI, men i.o.m. att man sitter några meter ifrån TV:n så går detta omärkt förbi. Men då du sitter nära en gamingskärm kommer du direkt märka om PPI:n är för låg. Därmed ska du se till att det inte går under 92, så länge du håller den rekommendationen är det ingen fara.
  7. HDR
    Slutligen har vi HDR, eller High Dynamic Range, som är en teknik för att förbättra bildkvaliteten ytterligare genom ökad kontrast. Dock vill vi understryka att du måste äga ett särskilt grafikkort som stödjer HDR för att din gamingskärm ska kunna dra nytta av det. Därför ska du kolla upp om ditt grafikkort stödjer detta eller ej, för om så inte är fallet behöver du definitivt inte köpa en dyrare skärm som stödjer HDR.

Billig gamingskärm

Kostaden för dessa typer av datorskärmar är mellan 1000-100000 kronor. Därmed går det absolut att hitta en billig gamingskärm. Däremot ska du vara medveten om att kvaliteten står i relation till kostnaden, så ju billigare skärm du köper desto sämre upplösning, responstid och PPI kommer du ha. Till exempel är det svårt att hitta en skärm i Full HD för under 2500 kronor. Med det sagt går det absolut att fynda, därför har vi nedan listat de billigaste gamingskärmarna med 240 Hz.

  • Samsung Odyssey G7
  • Benq Zowie
  • Dell Alienware

gamingskärm 240Hz gamingskärm test gamingskärm billig